Interviu ARENA INVINGATORILOR - 29.10. 2017

Interviu ARENA INVINGATORILOR - 29.10. 2017

De vorba cu Monica Mateescu, programator si antreprenor ITsMAGIC

Cecilia Caragea: Dragi prieteni, asa cum stim cu totii, lumea digitala, domeniul computerelor reprezinta viitorul! Multe meserii traditionale, multe profesii traditionale vor disparea si, acolo unde se va putea, prezenta umana va fi inlocuita, fie de un computer, fie de un robot. Este necesar, asadar, sa ne educam copiii in domeniul IT daca vrem sa le oferim un viitor sigur. Cum sa facem aceasta? Stam astazi de vorba cu doamna Monica Mateescu, care a lansat un start-up exact in acest domeniu: in domeniul educatiei IT pentru copii! Cum v-a venit ideea de a lansa acest start-up?

Monica Mateescu, programator si antreprenor: Multumesc pentru intrebare! Mi-a venit, cred, cu multi ani inainte, cand am vazut primul calculator! Cred ca prin 1985 – 1986 am avut oportunitatea sa lucrez cu un calculator. Se numea Amic, era facut la Timisoara, ajunsese in institutul tatalui meu – lucra la un institut de cercetari. Am citit ulterior ca Ceausescu a dus computere in toate institutele de cercetari, pe vremea aceea, si isi dorea foarte mult ca si copiii sa invete. Am o carte pentru a confirma cele spuse, Stiinta si Tehnica cred ca se numeste. Si nu am stiut, atunci doar implementam jocuri, ma uitam intr-o carte de Basic si scriam ore in sir, absolut ore in sir, un programel pe care il si greseam, mai uitam un punct si o virgula, mai scriam 2-3 randuri in plus, in minus si, la sfarsit, eram foarte multumita pentru ca aveam in fata un joc. Se numea Turnurile din Hanoi! Il mai jucam 1-2 ore, dupa care stingeam calculatorul si incepeam a doua zi iar sa lucrez. Ulterior, am dat la Facultatea de Automatica si Calculatoare, ani in sir am lucrat in programare, in management de proiect, in tot felul de proiecte frumoase si ideea de start-up in IT s-a nascut alaturi de prietena mea, care are o scoala privata si care mi-a zis: Nu vrei tu, Monica, sa vii sa predai la copiii mei IT? Am zis: Doamne fereste! Nu pot sa predau eu la copiii tai! Am avut sase ani de programare, de facultate, ultimul am avut optional de pedagogie si l-am refuzat! Dar, pentru tine, o sa ma duc sa vad cum este! Mi-a fost foarte greu, am si sunat-o pe inavatoarea fetitei a doua zi dupa ce am fost la primul curs si i-am zis: Va multumesc foarte mult ca lucrati cu copiii de atatia ani de zile, este o munca extraordinar de grea! Atunci am realizat cat de greu este sa lucrezi cu copiii. M-am dus acasa, am dormit 4 ore, dupa care am zis: Nu, nu! Este o provocare pentru mine! Si asa a aparut start-up-ul. Si in continuare este o provocare, am o gramada de lucruri de invatat, dar este fantastic de frumos!

Cecilia Caragea: Inteleg ca acum nu tineti cursuri intr-o scoala privata, ci, pur si simplu, tineti cursuri pentru toti copiii care vor sa invete ceva in acest domeniu. Unde pot sa urmeze ei aceste cursuri?

Monica Mateescu, programator si antreprenor: Sunt mai multe variante: fie varianta sa mearga la anumite after-school-uri unde avem si noi implementate proiectele noastre pe dezvoltare IT pentru copii, fie chiar la sediile noastre…

Cecilia Caragea: Care sunt in ce zone din Bucuresti?

Monica Mateescu, programator si antreprenor: In zona Obor si in zona Pipera Nord, Cosmopolis.

Cecilia Caragea: Am inteles! Si, daca o scoala care are after-school doreste asemenea cursuri, ce poate face?

Monica Mateescu, programator si antreprenor: Bineinteles, sa ia legatura cu noi si vom merge la un demo, va garantam 100%: copiii vor fi foarte incantati! Avem o gramada de roboti, avem o multime de computere, tablete si laptopuri cu care lucram. Nu am avut niciun refuz, niciodata. Deci sa vina la noi si lucram impreuna cu mare drag!

Cecilia Caragea: Si aceste cursuri cum se fac? O data pe saptamana sau… in ce zi anume a saptamanii? Se discuta cu invatatorii sau cum?

Monica Mateescu, programator si antreprenor: Copiii vor in fiecare zi, mi se spune asta tot timpul, numai ca, din experienta mea personala, e bine sa se lucreze o data pe saptamana. Este o materie logica, nu este o materie umanista unde trebuie sa repeti foarte mult – copiii prind foarte repede si isi doresc, isi doresc, isi doresc… trebuie lasati sa isi doreasca, nu sa devina o corvoada. Eu am avut posibilitatea sa imi dau seama ca in decurs de 3 luni de zile poti sa inveti fizica de clasa a noua pana in clasa a douasprezecea, sa dai la facultate si sa iei o nota foarte, foarte buna, aproape de zece. A fost cazul meu. Profesorul m-a invatat o data pe saptamana, o ora. Si a mers. Deci merge foarte bine si cu copiii nostri. Eu sunt foarte multumita de rezultate si tin foarte mult sa fie doar o ora pe saptamana.

Cecilia Caragea: Am inteles, dar stiu ca exista si obiceiul, moda, sa-i spunem, de a face aceste cursuri in weekend. Adica de a-ti duce copilul in weekend la anumite cursuri. Aveti si o oferta pentru weekend?

Monica Mateescu, programator si antreprenor: Da, avem si varianta aceasta. In general, sambata… tinem la sediul din Obor. Am optat pentru varianta Obor, este mai centrala, sa zicem, si este ok si asa, dar tot nu depasim o ora si jumatate. Vrem sa vina cu drag.

Cecilia Caragea: Si care ar fi costurile unei sedinte?

Monica Mateescu, programator si antreprenor: Sunt variabile, depinde de locatie, depinde de curs… Avem mai multe tipuri de cursuri, de la incepatori la avansati, de la programare robotica pana la cursuri de Javarealitate virtuala

Cecilia Caragea: Am inteles, dar de la cat la cat?

Monica Mateescu, programator si antreprenor: De la 25 RON, e minim… Depinde, v-am spus, de tipul cursului.

Cecilia Caragea: Si, in privinta varstei copiilor, cum structurati lucrurile?

Monica Mateescu, programator si antreprenor: Dupa multe teste… am facut multe teste (tatal meu este inventator si stiu ca trebuie sa testam inainte sa ne apucam de astfel de treburi…), am facut pe grupe de copii si, astfel, am identificat ca cel mai bine ar merge un modul ITiny, l-am numi noi, pentru grupa de copii preferam sa fie 7-9 ani, dar merg si de la 5 ani daca au anumite inclinatii catre IT, mai vizibile, apoi grupa ITiny – 6, 7, 8, 9 ani, grupa ITeen, unde facem elemente mult mai complexe decat elementele vizuale din ITiny.

Cecilia Caragea: Deja sunt mai marisori copiii?

Monica Mateescu, programator si antreprenor: Da, incepem cu elemente-text, facem Web Designprogramare JavaScript3D tot in JavaScript, avataruri, lucruri care le plac foarte mult la momentul de fata, si terminam, glorios, as putea spune, cu ITeen-ul inceput de Java, pentru ca urmatorul modul sa intre pe Java mai complexa, se numeste ITiger. Optez pentru Java, Java se foloseste pe trei miliarde de computere astazi, cum spune Oracle (si-i credem!). E nevoie foarte mare de programatori, nu prea gasim si vrem ca cei mici sa ne ajute.

Cecilia Caragea: Plus ca vor avea un viitor asigurat, sa spunem asa, si veniturile vor fi pe masura, daca vor fi programatori buni.

Monica Mateescu, programator si antreprenor: Dar poate ca, in viitorul lor, cu atata inteligenta artificiala, nu stiu cat o sa fie nevoie de programatori neaparat, cat o sa fie nevoie, cum spune un prieten foarte bun, care este pilot, viitorii piloti de rachete. Deci pentru aceasta cred ca se introduce atata informatie in copiii de astazi, care sunt foarte destepti by default.,,

Cecilia Caragea: Pentru ca, pana la urma, in foarte scurt timp, povestea cu programarea va fi depasita.

Monica Mateescu, programator si antreprenor: Absolut! Va fi facuta de inteligenta artificiala, cumva! Parerea mea!

Cecilia Caragea: Deja este parerea mai multora si cred ca, intr-adevar, intr-acolo se indreapta lucrurile! HTML sau ce ati mai invatat?

Monica Mateescu, programator si antreprenor: JAVAJavaScript – e un pic mai usor decat JAVA – si, pe cei mici, skretch, skretch junior, snap… Sunt alte mici medii de dezvoltare, foarte vizuale, multe atractii vizuale pentru a nu-i indeparta de programare. Programarea, pana la urma, nu este chiar asa de simpla, dar, daca ei au oportunitatea de la varste timpurii sa intre in programare, atunci…

Cecilia Caragea: … li se va parea simplu!

Monica Mateescu, programator si antreprenor: Absolut! Ca unui schior!

Cecilia Caragea: In scolile din Romania nu exista asemenea cursuri? Trebuie parintii sa plateasca suplimentar asemenea cursuri in week-end sau la after-school-uri? Care este sistemul si care este, in acest moment, situatia din scolile romanesti, daca stiti cumva?

Monica Mateescu, programator si antreprenor: Din pacate, nu exista, desi in strainatate au inceput sa introduca in curricula de foarte timpuriu, chiar de la cinci ani, am inteles, in Anglia. La noi, exista tick-ul, care presupune invatarea de a folosi aplicatii. Folosim aplicatii Word, Excel si altele…

Cecilia Caragea: Dar nu invatam ce e in spatele lor!

Monica Mateescu, programator si antreprenor: Nu invatam sa le facem, sa le cream! Nu suntem creatori, suntem doar consumatori si asta le spun copiilor intotdeauna: Nu va mai jucati atat, nu fiti doar consumatori, fiti creatori! Si merge fantastic!

Cecilia Caragea: Creeaza jocuri?

Monica Mateescu, programator si antreprenor: Absolut! Si e o fericire, si pentru ei, si pentru noi, ca profesori, sa-i vedem ca finalizeaza produsele. Incepem de la jocuri minimaliste, pentru varsta lor, de exemplu, sa scrie un labirint in care au comenzi. Invata sa programeze niste sageti: sageata sus, jos, stanga, dreapta si cu sageata sa comande anumite personaje. Sagetile create de ei… deci ei au construit sagetile, le-au pictat si vad, cand apesi pe sageata respectiva, ca da comanda unui personaj – deja e fantastic! Iti dai seama ca poti sa faci ce vrei in lumea asta, daca stii ce vrei sa faci, bineinteles!

Cecilia Caragea: Da, corect! Si, pana la urma, chiar daca vor alege sa lucreze in domeniul IT, cand vor fi adulti sau nu, oricum, creativitatea, care le-a fost educata, si logica (pentru ca, din pacate, foarte multa lume are probleme cu logica, trebuie sa recunoastem) ii vor ajuta indiferent de domeniu, fie ca vor alege medicina, matematica sau mai stiu ce!

Monica Mateescu, programator si antreprenor: Cu siguranta! Se dezvolta logica foarte mult, pentru ca noi, programatorii, vorbim in termeni de 0 sau 1. Nu exista altceva! 0 sau 1! Le spun si lor: Gandeste foarte bine, pentru ca ai doua variante: asa sau asa, nu exista nimic necontrolabil decat daca lasi tu sa fie necontrolabil si atunci iti asumi ca se va intampla ceva bine sau rau pe care tu nu l-ai gestionat!

Cecilia Caragea: Da, poti sa gandesti strategic, poti sa iti pregatesti lucrurile dinainte. De fapt, e o pregatire pentru viata: cum fac asta sau asta, ce fac cand am ajuns in punctul respectiv?

Monica Mateescu, programator si antreprenor: Conditionale, vorbim de conditionale: if than else. Mai vin copilasi, adolescenti de clasa a noua, a zecea la noi si au cate un 2, cate un 3 in catalog. Daca putem sa-i ajutam? Noi incepem cu ei tot cum incepem cu cei mici, cu elemente vizuale, din care ei inteleg foarte clar ce inseamna repetitie, ce inseamna conditionala. Au elemente vizuale si, cand intram in partea de SI sau ce mai au ei de implementat, deja li s-a luminat totul! Atat de simplu! Am primit si un telefon de la un student: Monica, ce bine ca mi-ai spus in avans! Profesorul de informatica a spus ca acum facem si conditionale! Accidental am invatat de conditionale, el venise pentru repetitive la noi, nu intelegea ce sunt acelea. Si, pentru ca a trecut repede peste ele, i-am explicat si conditionalele. Mi-a zis: Am fost singurul care am ridicat mana in clasa si e fantastic! Mi-a dat si un 10! Avea 2 de 2, nu stiu, poate si pentru indisciplina, nu stiu care a fost problema, dar a trecut cu bine!

Cecilia Caragea: Daca le explici lucrurile pe intelesul lor, clar, pornesti de la elementele de baza si asa mai departe, automat vor percepe totul asa cum trebuie, corect! Pentru ca, daca le explici ceva dintr-un punct sau dintr-un altul, disparat, ei nu au cum sa le lege!

Monica Mateescu, programator si antreprenor: Absolut! Ma uitam cum li se preda intr-a noua – elemente de baza din informatica coroborate cu elemente mai grele de matematica. Ei ajung in situatia in care spun ca nu inteleg nici matematica, nici informatica si refuza sa mearga mai departe la amandoua, pe cand tu, ca profesor pedagog, ai putea sa explici. Programa poate fi adaptata sa explici intai programare simpla, dupa aceea sa te apuci sa il ajuti sa inteleaga matematica complexa, cu ajutorul programarii.

Cecilia Caragea: Pentru ca sunt lucruri diferite, totusi! E destul de dificil sa faci aceste lucruri la varste mici, pentru ca trebuie, cum ati spus, si un talent pedagogic. Si chiar voiam sa va intreb: cati copii sunt intr-o grupa?

Monica Mateescu, programator si antreprenor: Depinde, depinde foarte mult, avem si 3 copilasi, si 10 – 20, am avut o data si 30 de copii. In situatia aceasta, suplinim cu profesori. Asa a fost situatia, sa ii avem pe toti in grupa. Am suplinit cu aparatura, am suplinit cu profesori, am avut 3 profesori in momentele acelea si ne descurcam si asa.

Cecilia Caragea: Deci cam un profesor la 10 copii!

Monica Mateescu, programator si antreprenor: Cam asa. Optim ar fi cam asa de implementat!

Cecilia Caragea: Si, in momentul in care ei depasesc o grupa, sa spunem asa, ITiny, ITeen sau ITiger, ce se intampla?

Monica Mateescu, programator si antreprenor: Daca depasesc ITiger-ul, ii asteptam la firma-mama, sa lucreze cu noi, cu mare drag! Pe de alta parte, si de la ITeen, daca isi doresc si ii incurajam sa vina din cand in cand cu noi la cursuri, sa predea ei, astfel invatand mult mai usor, asimiland (cum le mai spun copiilor: V-am predat atata… ca am inteles si eu! – e o vorba a unui mare profesor). Sunt entuziasmati si inteleg mai usor, fiind predat de copilul mai mare, care a facut cu noi. Au alta deschidere decat daca li se preda de catre un adult. E fantastica legatura aceasta! Si ii incurajam sa vina din cand in cand la noi la cursuri, sa se mai joace – ei vad ca pe o joaca treaba asta, dar, de fapt, ei sedimenteaza informatia!

Cecilia Caragea: Si invata jucandu-se!

Monica Mateescu, programator si antreprenor: Absolut! Un baiat mai mare a fost atat de haios… La un moment dat, invata JAVANu pot! Nu pot! Dupa ce fusese la modulele de incepatori si titul era fain si frumos, povestea la toti colegii ce strong e el in informatica, cand a intrat pe JAVA era totul Nu! Nu! Nu! Din copilul acela politicos… deja incepuse sa aiba in vocabular expresii pe care nu m-am asteptat sa le aiba… Dar, la un moment dat, avea o colega care era la un modul inferior si i-am zis (dupa ce termina la modulul lui, ca mai dam si teste): Te rog frumos sa o inveti si pe colega ta! Abia inteleg eu – zice el -, cum sa pot sa o invat si pe ea? Hai, i-am zis, respira de 3 ori. Si am plecat din sala! Cand m-am intors, ii desena, ii arata cu pixul tot felul de scheme si am ramas si eu incantata ca s-a transformat si in profesor! Deja era Master!

Cecilia Caragea: Pe langa aceste cursuri pe care le tineti in weekend ori in timpul saptamanii, intr-o zi pe saptamana, aveti si cursuri pentru vacante?

Monica Mateescu, programator si antreprenor: Categoric! Mai ales ca avem acces si la anumite facilitati. In vara, e grozav sa vina in Cosmopolis. Acolo avem piscine, multe, multe si intercalam cursurile cu iesitul la piscina, ne intoarcem la curs, mai plecam si cu robotii dupa noi… Dupa cum vedeti, sunt ambulanti si le imbinam foarte frumos si vara.

Cecilia Caragea: Doua saptamani?

Monica Mateescu, programator si antreprenor: O saptamana! In general, 4 zile pe saptamana, nu 5 zile! E tabara de vara in care facem lucruri mai speciale, facem o robotica mai avansata…

Cecilia Caragea: Deci un program de dimineata pana seara?

Monica Mateescu, programator si antreprenor: Da, cu masa, cu totul inclus si cu piscina, bineinteles!

Cecilia Caragea: Am inteles! Care este cel mai de succes program si varsta la care ati avut cel mai mare succes?

Monica Mateescu, programator si antreprenor: Pentru ca suntem si noi incepători, suntem un start-up, activam oficial doar de un an de zile, dar in spate avem inca un background de doi ani de zile, de tester, de inteles si noi, ca profesori, si ei, copiii… cel mai bun program este cel de Programare si Robotica, unde vin foarte multi copii.

Cecilia Caragea: De ce varsta?

Monica Mateescu, programator si antreprenor: V-am spus: si de la 5 ani, dar preferam sa fie un pic mai mari, ca sa stie sa scrie si sa citeasca, sa inteleaga anumite cuvinte. Nu trebuie sa fie extraordinari in scris si citit, plus ca invata de la scoala sa stea in banca. E o problema! Mai ales cand ai atatea tablete in fata… si jucarii, roboti! E un haos total! In primele doua cursuri, se aseaza echipa, dupa care se merge foarte usor cu ei.

Cecilia Caragea: Deci disciplina – sa stie sa scrie si sa citeasca… si pot sa vina la curs!

Monica Mateescu, programator si antreprenor: Absolut! Si daca nu stiu sa scrie si sa citeasca, daca au o memorie foarte buna, sunt bineveniti! Si daca sunt cu focus, de asemenea! Pana pe la 5 ani, se lucreaza si pe partea de focus. Acest curs il vad foarte bun pana in 9 ani, pentru ca invata bazele si atunci isi dau seama daca chiar vor sa mearga mai departe la programare, este ceea ce doresc… Ei vin crezand ca se joaca – Vai, programare! Vin, ma joc Minecraft, ma joc alte jocuri, pot sa ma joc? Intai iti termini programul si, daca mai ai 10 minute, cu mare drag! Nu dam bomboane! Exclus bomboane! Cursul e calibrat sa dureze 50-60 de minute, iar cel din Calimachi sa dureze o ora si jumatate.

Cecilia Caragea: Calimachi fiind in zona Obor?

Monica Mateescu, programator si antreprenor: Da!

Cecilia Caragea: Multumesc foarte mult pentru toate aceste informatii!

Monica Mateescu, programator si antreprenor: Cu mare drag!

Cecilia Caragea: Cred ca au fost foarte utile pentru foarte multi parinti. Asadar, daca vreti sa asigurati viitorul copilului vostru, cred ca sunt niste cursuri foarte bune la care sa va duceti copiii! Multumim!

www.itsmagic.rowww.facebook.com/programaresirobotica
Telefoane: 0730.55.70.78, 0786.05.54.75

LOCATII: 

Primaverii 41, Bucuresti; 
Calimachi 17, Bucuresti; 
Fabrica de Glucoza 98, Bucuresti; 
Vitan 199 Bl. 52, Nr. 24, Bucuresti; 
Cosmopolis K2, Stefanestii de Jos.

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!